Äitini on tehnyt minulle pari kesäistä mattoa, jossain aikaisemmassa kirjoituksessa niistä taitaakin olla joku kuva.. Itsellä on  hautonut siinä ohessa takaraivossa ajatus, että tahtoisin itsekin kokeilla maton kudontaa.. Nelisen viikkoa olen sitten käynyt kudonta-kerhossa naapurikylässä ja siellä olen oppinut valtavasti uutta!! Olen saanut luoda loimen, palmikoida sen,  vetää loimen tukille, niisiä, pistellä pirtaan ja tietysti hieman kutoakin.. Joskin kudonta on vielä jäänyt vähäisemmäksi koska esivalmistelu vie aika lailla aikaa. Ja onhan siellä kerhossa muitakin kuin minä :)

Viime kerralla sain kuitenkin tehdä oman mattoloimen ja ehdittiin se vielä vetää tukillekin. Ensi kerralla ehkä ehdin niisiä (eli pujotella loimen niidensilmien läpi) sekä pistellä pirtaan eli kaiteeseen (eli pujotella loimen kaiteen läpi). Sitten ei aloitus ole enää kaukana.

Tällaista liinaa olen kuitenkin saanut jo toisilla puilla aikaiseksi:

image-10-normal.jpg

Mutta eihän tämä nyt se varsinainen kangaspuuprojekti ollut :) Eli olen haaveillut että saisin hallimme kahvihuoneeseen pystytettyä itsellenikin puut.. Erinäisten käänteiden kautta sain tiedon, että voisin saada mummuni vanhat kangaspuut lainaan. Tarkkaa ikää emme niille ole pystyneet selvittämään, varmaa on ainoastaan se, että ne ovat yli 60 vuotta vanhat. Ties vaikka olisivat 100 vuottakin :)

Viime tiistaina sain nyt sitten puut haettua, osina tietenkin.. Ne olivat melko likaiset, ennenhän pirtissä riitti nokea ja varmaan tupakansavuakin.. Pesaisin ne ja tänään sitten halusin kokeilla saanko ne kasaan ihan ilman opastajaa (hän ei vielä ehtinyt paikalle).. Kyllähän niistä ihan kangaspuun näköiset tulivat, joskin hieman vanhan näköiset mutta eiköhän tämä alkukauhistus katoa, kunhan saan niistä kaunista mattoa ulos! Nuo kangaspuut ovat upea muinaisen käsityön näyte, niissä kun ei ole käytetty naulan naulaa.. 

Tässä vielä vähän kuvia työn edistymisestä..

Tästä se kaikki lähti, osat nätisti kasassa auton perässä:

IMG_1198-normal.jpg

Penkki on vielä pesemättä, muut osat on pesty. Taustalla on luha, jonka ylimmän ja alimman vaakapuun väliin kaide laitetaan. Oikeassa reunassa on kangastukki ja sen vieressä on rintapuu. Näissä vanhan mallisissa puissa on kiinteä penkki.

IMG_1205-normal.jpg

Likaa lähtee :)

IMG_1208-normal.jpg

Polkuset ja polkuspuu pesuun valmiina..

IMG_1218-normal.jpg

Tässä pesty ja pesemätön sivupuu.. Taustalla loimitukki kuivamassa..

IMG_1220-normal.jpg

Loimitukin kankaasta joku oli nakertanut kulman pois. Tuo tarvis nyt paikkailla, harmi vaan kun minä ja neula emme tule kovin hyvin toimeen :) 

IMG_1213-normal.jpg

Ja näillekin pitäisi käyttötarkoitus löytää..

IMG_1226-normal.jpg

Seuraavassa kirjoituksessa sitten lisää puiden kokoamisesta..